Certificeringsinstituut TÜV Rheinland heeft aan textielrecycler en textielgrondstoffenleverancier Frankenhuis uit Haaksbergen, het eerste certificaat overhandigd voor de vertrouwelijke vernietiging van textiel.
Het certificaat, ‘Norm voor Proces van Textielvernietiging’, geldt speciaal voor de vernietiging van textiel met een risicoprofiel, maar ook voor onverkochte of beschadigde merkkleding. Bedrijven en organisaties danken regelmatig hun beroepskleding af, zoals uniformen en werkkleding. Deze kleding is veelal voorzien van logo’s en herkenningstekens en mag daarom niet opnieuw in circulatie worden gebracht. Bovendien vereisen veiligheidsaspecten een beveiligde en betrouwbare vernietiging.
Textiel dat ter vernietiging wordt aangeboden, wordt gelost op de eigen beveiligde vernietigingslocatie van Frankenhuis. De locatie is 24 uur per dag aangesloten op onder andere bewakingssystemen en elektronische toegangscontrole. Daarna verwerkt Frankenhuis de textiel tot vezels en perst het in balen. Dit kan op verzoek zelfs binnen 24 uur.
Tijdens elk van de processtappen wordt het materiaal en eventueel de emballage nauwkeuring gewogen en stelt men massabalansen op. De aanbieder van de textiel ontvangt na vernietiging een verklaring die vermeldt om welke soort goederen het gaat, de hoeveelheid, door wie en wanneer de textiel is aangeleverd, wanneer de textiel is vernietigd en op welke wijze.
De milieubesparing van een betere verwerking van textiel kan in kaart gebracht worden door de door MODINT ontwikkelde Life Cycle Analyse tool (LCA). Dit hulpmiddel toont de ecologische winst aan door te kijken naar de winst in watergebruik, CO2 uitstoot, chemicaliën, energie en landbouwgrond.
Er verdwijnt nu nog veel textiel in de ovens van afvalenergiecentrales. Dit is vernietiging van een waardevolle grondstof. Textiel is uitstekend als grondstof in te zetten voor nieuwe producten. Dit geldt zowel voor (beroeps)kleding, die om diverse redenen niet in de huidige vorm hergebruikt mogen of kunnen worden, als voor ander textiel.
Frankenhuis zorgt naast gecertificeerde vertrouwelijke vernietiging ook voor herverwerking van deze textiele materialen. Zo leveren wij een bijdrage aan het behoud van materiaalvezels als waardevolle grondstof en daarmee aan een hoogwaardig hergebruik.
Het certificaat, ‘Norm voor Proces van Textielvernietiging’ is opgezet door Stichting Texperium in samenwerking met TÜV Rheinland. Stichting Texperium is het open innovatie centrum voor hoogwaardig hergebruik van textiele materialen. In de afgelopen jaren heeft de stichting met diverse innovatieve partners gewerkt aan een totaaloplossing om van oud textiel een hoogwaardig nieuw product te maken, zoals nieuwe kleding of technische (non-woven) producten.
Deze internationaal opererende onderneming in textiele grondstoffen is gevestigd in Haaksbergen. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in een uniek concept waarbij van oude kleding nieuwe grondstoffen worden gemaakt, geschikt voor herverwerking in diverse industrieën. Daarnaast houdt Frankenhuis zich bezig met de vertrouwelijke vernietiging van textiel met een risicoprofiel, zoals bedrijfskleding en uniformen.
Dit is de ondernemersorganisatie van fabrikanten, importeurs, agenten en groothandelaren van kleding, modeaccessoires, tapijt en (interieur)textiel. Bij MODINT zijn ongeveer 750 bedrijven aangesloten. Zij realiseren jaarlijks een gezamenlijke omzet van € 9 miljard in Nederland. Hiervan wordt ruim 50% geëxporteerd. Klik hier voor de website van Modint.